2 min læsning Økonomi

Eje-, leje- eller andelsbolig?

Forrige Næste

Ejebolig, en investering i din livsstil

Skal du bo et sted i mere end 3-5 år, giver det mening at vurdere et boligkøb. Det er en investering i din livsstil, som giver dig frihed til at bestemme over boligen helt selv. Det medfører også et større ansvar, såsom vedligehold for at den bevarer sin værdi. Overvej ikke bare den økonomiske gevinst, men også hvad du ønsker at bruge din tid til.

Specifikt for ejeboliger, får du adgang til de mest gunstige lån for ejendom: realkreditlån. Her får du lavere rente end hvis du optager et lån for at købe dig ind i andre boligformer, fx andelsboliger. Efterhånden, som du afdrager boliglånet, opbygger du friværdi (din egentlige opsparing i boligen). Den dag du sælger boligen, kan du vælge at få udbetalt friværdien, eller bruge pengene til at investere i en anden bolig.

Lejebolig, fleksibilitet og mindre ansvar

Skal du bo et sted i mindre end 5 år, kan en lejebolig være økonomisk besparende. Her undgår du de dyre handels- og salgsomkostninger, som ellers er forbundet med et køb. Samtidig kan fraflytte lejemålet med få måneders opsigelse. Vær opmærksom på, at du ikke altid får hele dit depositum tilbagebetalt, som kan bestå af op til hele 6 gange den månedlige husleje.

I et lejemål kan du under visse omstændigheder søge boligstøtte fra det offentlige. Studerende og pensionister benytter sig ofte af denne støtte. Når du lejer en bolig, har du et begrænset ansvar for vedligeholdelsen af boligen, som sparer dig for meget besvær. Husk altid at gennemgå en kontrakt nøje, inden du underskriver.

Andelsbolig, investering i fællesskabet

En andelsbolig eller lejlighed er en udemærket indgang til boligmarkedet og er ofte er en billigere boligform, som er underlagt en maksimalpris. Andelsboligen adskiller sig fra ejerboliger på flere måder. I andelsboligforeninger ejer beboerne ejendommen i fællesskab. Det betyder også, at du kun køber brugsretten til din bolig som andelshaver og får samtidig del i både foreningens fælles formue og gæld. Med en andel får du også et tættere naboskab med en forening og en bestyrelse, der skal godkende store ændringer, fx store renoveringer, lån mv. Du kan også forvente dig fælles aktiviteter med fælles arbejdsdage.

Ligesom med lejeboligen, har du mulighed for at søge boligstøtte fra det offentlige. Ældre andelsboliger har ofte mindre gæld, hvilket medfører mindre omkostningerne end en nystiftet boligforening. Er du i tvivl om økonomien i et køb, kan det være at opsøge hjælp fra en uvildig finansiel rådgiver. Siden 2014, er mæglere pligtet til at opgive en teknisk pris, for at gøre det lettere at sammenligne med kontantprisen på en tilsvarende ejebolig.

Mere fra Kinbo